Hawthorne House

This house was designed and built by Drew Hastings, an architect at Raphael Design, for his family (his wife Jessica and their son Arlo). The lot was created when Jessica’s parents split off one third of their three-lot property on 56th and Hawthorne Blvd in the Mount Tabor neighborhood of Southeast Portland.

A_Front_2

The form of the house is an archetypal gable shape–modern but referencing the 100-year-old neighborhood it inhabits. Because the lot is narrower than the standard one, the family also wanted to take advantage of the daylight on site. Instead of a garage there is a screened carport, and in the stairwell and master bath there are ribbon skylights to bring light into the middle of the house. And being amongst the tall trees of the Mt. Tabor area they wanted wood to be the primary material on the exterior. As the home owner, architect, and contractor, Drew was able to have custom details and craftsmanship throughout the design of the house. This is reflected in particular in the custom cabinetry, stair woodwork, and exterior detailing.

 

A_Front_3

The house is 2,100 sf with 3 bedrooms, 2.5 baths. The family knew they didn’t have a huge budget to design their forever home so they kept the form very simple but wanted to achieve high-quality details. They ended up embracing the minimalist approach on a large scale as well as down to the details. For example on the exterior they’ve concealed the gutters and downspouts behind the siding to visually minimize the reading of the elevations. Hiding the gutters/downspouts opened up opportunities to enhance the rainscreen wall assembly by allowing for more rigid rockwool insulation to gain a higher R-value, a larger air cavity to help with moisture mitigation, and deeper window frames to add depth to an otherwise tight exterior. The exterior envelop design combined with the high efficiency mechanical systems give the house a lighter carbon footprint.

 

A_Front_4

The form of the house is archetypal gable shape–modern but referencing the 100-year-old neighborhood it inhabits. Because the lot is narrower than the standard one, the family also wanted to take advantage of the daylight on site. Instead of a garage there is a screened carport, and in the stairwell and master bath there are ribbon skylights to bring light into the middle of the house. And being amongst the tall trees of the Mt. Tabor area they wanted wood to be the primary material on the exterior. As the home owner, architect, and contractor, Drew was able to have custom details and craftsmanship throughout the design of the house. This is reflected in particular in the custom cabinetry, stair woodwork, and exterior detailing.

 

A_Front_7 A_Front_8 A_Front_11 B_Main_1 B_Main_2 B_Main_4 B_Main_7 Back_1 Back_2 Back_4 C_Stairs_1 C_Stairs_3 C_Stairs_4 D_Upstairs_5